Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα και πριν από μενα...



Είμαι πολύ θυμωμένη, είμαι εξοργισμένη θα έλεγα. Ας μου απαντήσει κάποιος γιατί τις μαλακίες των μεγάλων (είτε σε εξουσία είτε σε ηλικία) να την πληρώνουν μικρά παιδιά;

Πέρασα μια βόλτα απ'τη Λυδία μας για να δω τι γίνεται μ' αυτόν τον γαμ... πυρετό που ταλαιπωρεί το κοριτσάκι μας, αλλά πέρα από τον πυρετό οι γονείς της έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλο πρόβλημα,η μικρή ψάχνει απαντήσεις και κανείς δεν μπορεί να της τις δώσει και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. (Περαστικά Μπουμπού!)
Την απάντηση στο ερώτημα: γιατί σ' εκείνη,αλλά και γενικά σε μικρά παιδιά και ηλικίες; την έχω κι εγώ.
Με αφορμή λοιπόν το νινί,που όλοι μας γνωρίσαμε μέσα από το blog, έψαξα να βρω κάποιες απαντήσεις. Άλλες με ικανοποίησαν και άλλες όχι....

(ακολουθεί κουραστικό κείμενο)
Ιστορική αναδρομή:


  • Στις 6 Αυγούστου 1945 το νέο «παιχνιδάκι» του ανθρώπου σκορπίζει το θάνατο στη Χιροσίμα. Με την έκρηξη αφανίζονται 70.000 άνθρωποι, που γίνονται 140.000 ως το τέλος του 1945 και 200.000 μέχρι σήμερα. Το πείραμα επαναλαμβάνεται στις 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι. Το αποτέλεσμα είναι άλλοι 70.000 νεκροί και μέχρι σήμερα 100.000.Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των δύο ατομικών βομβών είναι 300.000.




  • Στις 23 Σεπτεμβρίου 1949 ο πρόεδρος Χ. Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι Σοβιετικοί έκαναν την πρώτη τους δοκιμή ατομικής βόμβας. Στις 1 Νοεμβρίου 1952 οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τη βόμβα υδρογόνου (Η-bomb) ή πυρηνική βόμβα ή βόμβα νετρονίου ή αλλιώς η βρώμικη βόμβα που μόνο σκοπό έχει τον αφανισμό ανθρώπων σε ποσοστό 95%. Η ατομική βόμβα σκοπό είχε τις επίγειες καταστροφές σε ποσοστό 85% και τον θάνατο σε ποσοστό 15%. Εννέα μήνες αργότερα οι Σοβιετικοί κάνουν κι αυτοί την πρώτη θερμοπυρηνική δοκιμή τους.

  • Το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1984, μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της εταιρείας Union Carbide που τώρα λέγεται DOW Chemical, απελευθερώθηκαν 40 τόνοι θανατηφόρων τοξικών αερίων με τρομακτικές συνέπειες για τους κατοίκους της Μποπάλ. Ακόμα και σήμερα οι επιζώντες υποφέρουν από πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνος, θυρεοειδής, γενετικές ανωμαλίες και χρόνιος πυρετός.

  • Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων. διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ. των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
    Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.



  • Πυρηνικές δοκιμές σε στεριά, αέρα και θάλασσα, στον πόλεμο του Κόλπου 1989 και στο Κοσσυφοπέδιο πρόσφατα.

Ραδιενεργός ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα :


Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι το πρώτο συστατικό του οικοσυστήματος που μολύνεται μετά από πυρηνική έκρηξη ή ατύχημα πυρηνικής εγκατάστασης, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Η έκταση της μόλυνσης εξαρτάται από την πηγή που την προκάλεσε. Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι ο δρόμος με τον οποίο μεταφέρονται τα ραδιενεργά άτομα σε περιοχές μακριά από την πυρηνική έκρηξη ή ατύχημα. Περισσότερο επικίνδυνη από τη μολυσμένη με ραδιενέργεια τροφή ή νερό είναι η εισπνοή μολυσμένου αέρα μόλυνση του αέρα δεν διαρκεί πολύ γιατί τα ραδιενεργά υλικά λόγω της βαρύτητας καταλήγουν σύντομα στο έδαφος και σε ότι βρίσκεται πάνω σ’ αυτό, συμπερασματικά και σ'εμας, περνώντας έτσι στο DNA μας,άρα και στις μεταγενέστερες γενιές.(για το τι προκαλεί θα μιλήσουμε παρακάτω)


Συσχέτιση με την Ελλάδα:

Μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνομπίλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο. Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (1986-2003) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ.
Συνέπειες στον άνθρωπο
Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
  • α) Οι στοχαστικές (ή πιθανολογικές) είναι εκείνες που η εκδήλωσή τους έχει το χαρακτήρα του τυχαίου. Η πιθανότητα εκδήλωσής τους έχει το χαρακτήρα του τυχαίου. Η πιθανότητα εκδήλωσής τους συνδέεται με τη δόση της ακτινοβολίας που απορροφάται από τον οργανισμό. Δεν υπάρχει βέβαια κατώτερη δόση ακτινοβολίας. Η εκδήλωσή τους μπορεί αν γίνει μετά από δεκαετίες. Οι στοχαστικές συνέπειες προκαλούνται από πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας και αφορούν τη ζωή χιλιάδων ατόμων. Οι στοχαστικές επιπτώσεις είναι: · Η εμφάνιση καρκίνου (λευχαιμίες, όγκοι μαστού, καρκίνος μυελού των οστών, πνεύμονα, οστών, θυρεοειδούς, ήπατος, λεπτού εντέρου και δέρματος). · Οι κληρονομικές ανωμαλίες. Οι ακτινοβολίες προκαλούν μεταλλάξεις από τοπικές βλάβες στο DNA που δεν είναι ορατές στο μικροσκόπιο και χρωματοσωμιακές ανωμαλίες που δεν επιδιορθώνονται και είναι ορατές στο μικροσκόπιο (π.χ. σύνδρομο DOWN). Όσο μικρή κι αν είναι η ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά ένα κύτταρο, πάντοτε δημιουργείται αυξημένη πιθανότητα μεταλλάξεων. Μια μετάλλαξη του γενετικού υλικού για να εκδηλωθεί σ’ ένα άτομο, πρέπει το άτομο αυτό να έχει προέλθει από ένα σπερματοζωάριο κι ένα ωάριο που έχουν ακριβώς την ίδια μετάλλαξη. Σε αντίθετη περίπτωση δεν εκδηλώνεται η μετάλλαξη στον απόγονο. Η κληρονομικές ανωμαλίες είναι δυσμενείς για τον άνθρωπο π.χ. η μεσογειακή αναιμία.

  • β) Μη στοχαστικές συνέπειες. Αυτές παρατηρούνται σε σχετικά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας και η πιθανότητα και ο βαθμός εκδήλωσής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάτος, η γενική κατάσταση του ατόμου αλλά και η περίθαλψη που θα έχει τις πρώτες ώρες ή μέρες. Οι μη στοχαστικές συνέπειες είναι: · Το γαστρεντερικό σύνδρομο (καταστροφή των κυττάρων που καλύπτουν το γαστρεντερικό σύστημα). · Η καταστροφή του μυελού των οστών. Η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Συνήθως όμως απορρίπτονται τα ξένα κύτταρα. Εμφανίζεται 2-3 μέρες μετά την έκθεση στην ακτινοβολία. · Η ακτινική πνευμονίτις. Εμφανίζεται με αναπνευστικά προβλήματα και πυρετό 5-6 εβδομάδες μετά και εκτεταμένη καταστροφή των κυττάρων του πνεύμονα. Οι άνθρωποι συνήθως πεθαίνουν από καταστροφή του μυελού των οστών. Τα όργανα και οι ιστοί έχουν διαφορετική ευαισθησία στην ακτινοβολία.

Αυτά κι άλλα πολλά ανακάλυψα καθώς έψαχνα τις απαντήσεις μου... Τα οποία με τρομοκράτησαν! Εύχομαι εμείς να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να ζήσουν πιο φυσιολογικά.

Έγινα κουραστική το ξέρω........... Και ζητώ συγνώμη!

9 σχόλια:

Equilibrium είπε...

Καθόλου κουραστική... Όλα αυτά τα οποία υποπτευόμαστε όλοι εμείς οι μη ειδήμονες ότι ευθύνονται για την έξαρση αυτής της μάστιγας εσύ προσπάθησες να τα συγκεντρώσεις.. πολύ καλή δουλειά, έτσι για να μη ξεχνάμε, κυρίως τι πολιτικές ψηφίζουμε. Να'σαι καλά!

mahler76 είπε...

Κουραστική δεν έγινες καθόλου!!!
Το ότι μπήκες στη διαδικασία να ψάξεις να βρείς να ενημερωθείς (και να μας ενημερώσεις) με κάνει να χαίρομαι ιδιαίτερα που σε λίγα χρόνια θα εργάζεσαι ως παιδαγωγός όπως μου έγραψες σε προηγούμενο πόστ σου.
Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους για τα παιδιά μας.

Sophie's eyes είπε...

@Equilibrium
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Απλά ήθελα να δώσω απαντήσεις για τ συμβαίνει γύρω μου. και καλό θα ήταν να ενημερωθούμε όλοι για τα λάθη που έχουν κάνει οι μεγάλοι για να αποτρέψουμε όσο μπορούμε να επαναληφθούν.

Σπύρος είπε...

Καθόλου κουραστική . . . ένα ποστ που καίει και μιλάει σε όλους εξουσιά η μή για τις καταστάσεις που μόλις συμβούν αγνοούμε τα πάντα και μένουμε στους καναπέδες φωνάζοντας αλλα μέχρι εκει..Ωραιο ποστ συγκεντρωτικό θλιβει όμως πολυ ..Καλημέρα και καλη βδομάδα:)

Sophie's eyes είπε...

@mahler76
σ'ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! ευχομαι να ακολουθήσω το όνειρό μου και να περάσω στα παιδιά τις καλές αξίες και αρχές που μου έχει περάσει η μανούλα μου! και φυσικά οι καθηγητές μου... α! και ο μπαμπάς μου!

Roadartist είπε...

Δεν εγινες κουραστικη.
Μακαρι ΟΛΟΙ να σκεφτομασταν οσα αναφερεις στο ποστ σου.
Δεν ξερω την απαντηση στο "γιατι".
..ποιος την ξερει άραγε?
Μονο θλιψη μπορω να νιωσω, απογοητευση..τιποτα αλλο..

If...ιγένεια είπε...

Μόνο κουραστική δεν έγινες καλή μου..

Sophie's eyes είπε...

roadartist
όλα θα πάνε καλά για όλους όσους δεν φταίνε!

if...ιγένεια
ευχαριστώ!

Dr_MAD είπε...

Για να δημοσιεύσω πέρυσι μια εργασία μου για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην ΕΛΔΥ Κοσσυφοπεδίου, το κείμενο μου λογοκρίθηκε 3 φορές παρακαλώ από αξιωματούχους του ελληνικού στρατού. Τελικά, το κείμενο έβγαινε παραμορφωμένο και το έβαλα στο συρτάρι. Είναι όντως λυπηρό να υπερισχύει το συμφέρον έναντι της ανθρώπινης ζωης

Ακόμα πιο τραγικό το ότι βρήκα μπροστά μου τη γυναίκα που με έβαλε στο τριπάκι να ερευνήσω την ύπαρξη ραδιενεργών υπολειμμάτων στους στρατιωτικού της ΕΛΔΥ. Τη βρήκα με καρκίνο στα 31 της. Κι όλα αυτά για τις φιλοδοξίες κάποιων και το χρήμα

Σκ@τ@ στα μούτρα μας λοιπόν

PS: Κούκλα τσέκαρε τα μέιλ σου ;-)