Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Μοναξιά μου όλα,μοναξιά μου τίποτα,μην μ'αφηνεις τώρα, που είναι όλα πιο δύσκολα.. Πυξ-Λαξ


Την μοναξιά την έζησα, δεν ξέρω αν έφταιγα εγώ ή έτσι είναι πλέον ο κόσμος. Το κατάλαβα όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι γύρω μου είχα αρκετούς ανθρώπους αλλά μεταξύ μας δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική σχέση. Οι σχέσεις μεταξύ μας ήταν επιδερμικές, τυπικές,συμφεροντιλογικές, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.Γιατί μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος αλλά να νιώθεις μόνος.

Το <<πρόβλημα>> δεν εστιάζεται μόνο σ'εμένα αλλά σε αρκετούς έφηβους, οι οποίοι ψάχνουν να βρούν κάτι αληθινό στις καρδιές των συνομηλίκων τους για να τους δέσει και να τους ενώσει χωρίς να υπάρχει το συνφέρον,η ζήλια και ο εγωισμός. Κάτι πολύ απλό αλλά και πολύ δύσκολο στο σύνχρονο κόσμο που ζούμε.

Σήμερα παρατηρείται το αντιφατικό φαινόμενο:ενώ οι άνθρωποι έχουν μειώσει τη φυσική απόσταση που τους χώριζε στο ελάχιστο,αντίθετα παρατηρείται μια αυξανόμενη εσωτερική απομάκρυνση στις μεταξύ τους σχέσεις, σε τέτοιο βαθμό,που μιλάμε για μοναξιά του ανθρώπου. ''Ποτέ οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακρυά" Σαμαράκης.

Σταδιακά μας πέρασαν την τεχνοκρατική αντίληψη πως το άτομο είναι φορέας παραγωγικών και καταναλωτικών ιδιοτήτων και μόνο, η οποία οδήγησε στη απώλεια της πνευματικότητας και συντέλεσε στον χαρακτηρισμό του ανθρώπου ως εγωιστικού όντος, αδιάφορου για ό,τι συμβαίνει γύρω του πέρα από τον εαυτό του. Δέχεται παθητικά τη μοίρα του και είναι αποξενωμένος και μόνος περισσότερο από ποτέ άλλοτε.


Ίσως αυτό είναι φόβος, ο οποίος δεν έχει αφετηρία εμάς αλλά τρίτα πρόσωπα, έτσι το άτομο δεν μοιράζεται και αφήνεται στη μοναξιά του. Ένα από τα αίτια είναι η αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας οι οποίες δημιούργησαν μία κρίση εμπιστοσύνης. Κυρίαρχες η αδιαφορία, η καχυποψία, η διαρκής προσπάθεια άμυνας και επιβολής που οδηγούν στην απομόνωση. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως ένα ακόμη αίτιο είναι και η αστυφιλία, η συσσώρευση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις ενώ έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά, εσωτερικά τους απομάκρυνε, γιατί ο πληθυσμός είναι ανομοιογενής,χωρίς κοινά σημεία αναφοράς.

Επιπρόσθετα ο έντονος ρυθμός ζωής, η φύση της σύγχρονης κοινωνίας, ο καταναλωτισμός, τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, η αποκοπή από το φυσικό περιβάλλον, όλα αυτά ευθύνονται για την απομόνωση και την αλλοτρίωση των ανθρώπων. Τα οποία έχουν ως συνέπειες το άτομο να οδηγείται σε αδιέξοδες καταστάσεις, καθώς κλονίζεται η ψυχική του ισορροπία.Επίσης δημιουργείται ανασφάλεια και άγχος. Αξιοσημείωτο είναι πως η αποξένωσή μας από τους συνανθρώπους αυξάνει τη θλίψη, καλλιεργρεί τον εγωισμό, την καχυποψία και την αντικοινωνικότητα.

Κατά τη γνώμη μου, αν γίνει μια ατομική και μαζική προσπάθεια το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.Αρχικά το άτομο πρέπει να κάνει αξιολογική επανατοποθέτηση της ζωής του. Ο άνθρωπος πρέπει να ξαναγίνει αξία και όχι μέσο.Αντίθετα τα υλικά αγαθά πρέπει να γίνουν μέσο και όχι αυτοσκοπός, ο άνθρωπος από μόνος του πρέπει να μάθει να καταναλώνει χωρίς να καταναλώνεται. Όταν θα κάνουμε εμείς την αρχή, να βρούμε προσβάσεις επικοινωνίας με τον συνάθρωπο χωρίς να φοβόμαστε, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα στην απίλυση του προβλήματος <<της μοναξιάς του σύγχρονου κόσμου>>.

Επιλογικά θα έλεγα πως μέσα στη σιωπή της μοναξιάς ο άνθρωπος βρίσκει μερικές φορές ανακούφιση, παρηγοριά, γαλήνη... Όμως για έναν έφηβο, και η συνεχής αυτή κατάσταση για έναν ενήλικα, η μοναξιά ισοδυναμεί με κατάθλιψη,λύπη και απογοήτευση. Το ευτυχές είναι πως υπάρχει ακόμα κάτι αληθινό,σκοπός είναι να το προφυλάξουμε και να το κρατήσουμε. Με την υπόδειξη του "πραγματικού" θα βοηθήσουμε τους συναθρώπους μας να δουν διαφορετικά τη ζωή και να ξεφύγουν από τη μοναξιά διώχνοντας φόβους, δείχνοντας το πραγματικικό τους πρόσωπο και αγάπη.Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο ξέρω ότι θα νιώσουν γεμάτοι μέσα τους...!

22 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Πολύ όμορφο κείμενο (και photos). Να μας γράφεις έτσι πιο συχνά. Το μέρος που λάτρεψα και γούσταρα αφάνταστα είναι ο επίλογος. Οντως με το να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι άλλο, να μιμηθούμε κάτι, απομακρυνόμαστε από τα ουστικά θέλω μας, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πόσο μάλλον από τους άλλους... Και πάλι συγχαρητήρια ;-)

PS: Ελπίζω να μη βιώνεις αυτή τη μοναξιά που περιγράφεις. Γιατί είσαι ακόμα πολύ μικρή για να τη νοιώθεις. Με το μικρή εννοώ ότι έχεις όλο το χρόνο για να χτίσεις τις σχέσεις σου γύρω σου

BLUEPRINTS είπε...

σωστή....
φιλί μεγάλο

Sophie's eyes είπε...

@mad
σε ευχαριστώ πάρα πολύ... θα προσπαθήσω να γγράφω πιο συχνά έτσι. Καμιά φορά αντιλαμβάνομαι κ βιώνω τέτοιου είδους μοναξιά.

@BLUEPRINTS
ευχαριστώ μάκια πολλά!

Σπύρος είπε...

Πραγματικά πολυ όμορφο κείμενο , με αναφορές σε όλα τα επιπεδα αιτιοκρατίας του γεγονότος. Ευγε! Ειχα γράψει ποιο παλιά για ην μοναξια όχι τόσο για τις αιτίας αλλα περι συμφιλίωσης αν θέλεις ρίξε μια ματια μικρο ειναι : http://lock-heart.blogspot.com/2007/06/blog-post_07.html

Καλημέρα :)!

Sophie's eyes είπε...

καλημέρα.... ευχαριστώ πάρα πολύ.

Roadartist είπε...

καλημέρα σοφία. Πολύ όμορφο το κείμενο σου, και αληθινό. Ολοι μας εχουμε νιωσει πολλες φορες ετσι. λες να ειναι η μοιρα του ανθρώπου τελικα αυτη? Να βιωνει ουσιαστικα μονος του..? Η φράση του Σαμαράκη άπαικτη..ηταν απιθανος.. ''Ποτέ οι στέγες των σπιτιών δεν ήταν τόσο κοντά και οι καρδιές των ανθρώπων τόσο μακρυά"

Sophie's eyes είπε...

Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο και ελπίζω να μην ισχυει γιατί θα σταματήσω να ζω κάθε στιγμή που μου δίνεται. Ευχαριστώ

Roadartist είπε...

Βρε χαζό μη το παίρνεις τόσο βαριά. Αν διαβάσεις όλους τους μεγάλους φιλοσόφους..κάπως έτσι το έχουνε διατυπώσει..Δεν στο είπα για κακό :)))) Χαλάρωσε Σοφάκι όλα καλά :)) Καλές γιορτές..

Sophie's eyes είπε...

φυσικά και δεν είπες κάτι κακό είπες κάτι που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύει... Αυτό είναι που με τρομάζει..."λες να ειναι η μοιρα του ανθρώπου τελικα αυτη? Να βιωνει ουσιαστικα μονος του..? "

hasapi grammata είπε...

milas me katatoniko...
ola ta keimena mou -ektos apo to telefteo pou einai gia ta sidera- to apodiknioun...
min paradidis ta opla
provlimatisou me metro... kai rota... kai zita... kai diekdikise...
to pio siginitiko itan oti prin peripou ena mina ena poli simadiko prosopo gia emena epathe mia kakia arrostia... ola edeixnan asxima nea
telika me thetiki skepsi vrikame lisis pou ipo alles sinthikes tha theorousame douvaria
ola gia kati ginode
filia
kales giortes

o βασιλιάς του δάσους είπε...

pragmati poli omorfo to post sou..

ma gia skepsou kai alios,

eimaste stagones tis vroxis kai i agapi einai o to nero.. paralila oloi eimaste stagones aplomenes sto perivoli tis agapis,
kai o ilios i agapi feggi oles mazi..
ma kathe stagona gevete ton ilio ston kiklo tis..:))
xamogela.. eisai to nero.. pou ksedipsaei ton ilio sou
na eisai kala.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

To τραγουδάκι, σπέσιαλ αφιερωμένο!!!

Και σε εκτέλεση με Μάκη!!!

If...ιγένεια είπε...

Δυνατές σκέψεις ενός όμορφου μυαλού.. Το λαλάκι πολύ καλό..

Dr_MAD είπε...

Ο τρελός γιατρός έχει το δώρο σου έτοιμο! Ανήμερα Χριστουγέννων μπορείς να περάσεις από το μέρος μου να σου υποδείξω τον τρόπο παραλαβής ;-)

Χρόνια Πολλά με Υγεία και Πείσμα για όσα γουστάρουμε. Όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας. Κι αφήστε το 2008 να χτυπιέται πως είναι δίσεκτο...

Καλά Χριστούγενααα
Χικ!
Χοχοχο ήθελα να πω

Sophie's eyes είπε...

@hasapi
kales giortes k oti epithimeis... eyxaristo polu...

Sophie's eyes είπε...

@wasilia tou dasous
polu omorfa logia eyxaristo.. kales giortes na exoume!

Sophie's eyes είπε...

@ if mou eyxaristo to lalaki epimeleia tou paulou....

roadartist είπε...

Χρόνια σου πολλά!! Καλές γιορτές και τον καινούργιο χρόνο μακρυά απο μοναξιές.. Κράτα το πνεύμα αυτων των ημερων ολο το χρονο μεσα σου τα φιλια μου !!!

G...P... είπε...

Χρονια πολλα να περνας παντα καλα.
ΑΑ!! και να μην το ξεχασω κανε με add προσπαθω να το μαθω το ρημαδι και δεν με βοηθαει κανεις σας ουτε ο Παυλος ουτε και εσυ και εγω θα κλαιω σνιφ σνιφ

Sophie's eyes είπε...

χρόνια πολλά σε όλους σας!!! να είστε πάντα πολύ πολύ καλά!

Dr_MAD είπε...

Καλή Χρονιά ματάρες μου ;-)

Ανώνυμος είπε...

sofaki...xamogela. mporei na enilikiwthikes alla prospathise na meineis gia oso to dunaton perisotero paidi. i zwi einai polu mikri gia na min kanoume treles, na min erwteuomaste kai na min gelame -akoma kai me ton eauto mas! kales oi filosofies, alla kaluteri i kali parea, mia koupa kafe kai orexi gia xavale...
Letta